Chris van Veldhuizen, Commissioning Manager bij Adamasgroep:
“Veel voorkomende vraagstukken die ik in het veld tegen kom zijn gebaseerd op onwetendheid over welke technieken nu interessant zijn om toe te passen. Zeker als men naast duurzaam ook betaalbaar wil ontwikkelen.”
De antwoorden die u krijgt zijn afhankelijk van de ervaringen van de partij waaraan de vraag wordt gesteld. Een installateur met ervaring in watergevoerde systemen, zal een gasketel vaker noemen als oplossing. Terwijl het advies van een adviseur – met een langetermijnvisie – gas bestempelt als zijnde eindig en daarmee niet duurzaam. Maar wat houdt dit nu eigenlijk in voor de praktijk? Een bewuste keuze is afhankelijk van uw doelstellingen. Wat vindt u als organisatie belangrijk?
- Een lage energierekening
- Hoge Comforteisen
- De investeringskosten en subsidiemogelijkheden
- Het gebruik en regelbaarheid
- Lage onderhoudsfrequentie en/of -kosten
- De CO2-uitstoot
Een langetermijnvisie voor uw organisatie
Op basis van uw doelstellingen is het mogelijk om uw organisatie in een advies te voorzien. De genoemde onderwerpen kunnen namelijk in verschillende mate belangrijk voor u zijn. Het is voor uw organisatie van belang om op een rij te zetten wat op de lange termijn belangrijk is. Hieronder zijn een aantal aspecten in uw overweging tegenover elkaar gezet, in de keuze voor een installatiesysteem op gas of elektriciteit.
In vergelijking met een elektrische installatie is een gasinstallatie op het eerste gezicht financieel aantrekkelijker bij een hoge vermogensvraag. Zowel op het gebied van aanschaf als rendement. Bovendien biedt de ketel biedt zekerheid om bij lagere temperaturen een goed vermogen te kunnen leveren. Zo is er onder de 4°C een duidelijke daling in het rendement bij warmtepompen. Deze moeten hard werken om bij deze omstandigheden aan de gewenste warmtevraag te voldoen, wat leidt tot meer energieverbruik. Dit is echter niet het complete verhaal. Er bestaan tegenwoordig aantrekkelijke subsidieregelingen op duurzame technieken die het verschil in aanschafprijs kunnen verkleinen. Daarnaast laten de voorspellingen – van onder andere het KNMI – zien dat Nederland minder koude dagen tegemoet ziet en de inkoopprijs van fossiele brandstoffen in een stijgende lijn zit. Deze stijging in prijs geldt niet voor elektriciteit, het tegenovergestelde is zelfs waar. In het geval dat u zonnepanelen in bezit hebt of van plan bent om deze aan te schaffen is de combinatie met een warmtepomp een logische en verantwoorde oplossing. Zo kan uw warmtepomp draaien op de lokaal opgewekte en hernieuwbare energie.
Daarnaast is comfort een belangrijk aspect in de keuze voor een type gebouwgebonden installatie. Want zeg nu eerlijk, wie houdt er nu niet van om in de wintermaanden tegen de verwarming aan te kruipen. Dit komt door stralingswarmte uit traditionele radiatoren. Een tip van de sluier: dit kan zowel met installaties op gas- als elektriciteit warmtepomptechniek. Hiervoor hoeft u dus geen concessies te doen.
Als laatste onderhoud- en servicekosten: de levensduur van een warmtepomp is over het algemeen aanzienlijk langer dan die van een gasketel. Daartegenover staat dat de onderhoudsintervallen prijziger zijn vanwege de hoge eisen gesteld door het Warenwetbesluit drukapparatuur. Hierdoor is een langetermijnafweging op projectniveau nodig om de opties tegen elkaar af te wegen.
Kortom, een keuze voor techniek en toepassing is niet zomaar gemaakt op basis van een eenvoudige aanname dat alleen de manier van opwekking bepalend is. Meerdere aspecten moeten worden bekeken. Met behulp van verschillende methoden – zoals een levenscycluskostenanalyse – kunnen relevante inzichten op deze aspecten worden opgedaan. Deze methoden leveren niet alleen meer inzicht op in wat duurzame systemen nu echt zijn, maar geeft ook de nodige argumenten voor een bewuste en een langetermijnkeuze.
Meer weten over bijvoorbeeld regelbaarheid en subsidiemogelijkheden van verschillende installatiesystemen? Neem contact op met Adamasgroep. Onze afdelingen Commissioning, en Engineering en installatieconcepten, kunnen u verder helpen met vragen over gebouwgebonden installaties.