HomeActualiteiten
Adamasgroep voorloper in Nederland met internationale DGNB-regeling en ECARF

Adamasgroep voorloper in Nederland met internationale DGNB-regeling en ECARF

Duurzaamheidscertificaten als BREEAM, GPR en WELL waren al bekend in Nederland. Nu treedt een internationaal gerenommeerde speler met een internationaal marktaandeel van 14% toe tot de Nederlandse markt: DGNB. DGNB staat voor ‘Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen’ (ofwel de Duitse Raad voor Duurzaam Bouwen). Daarnaast is er een nieuw keurmerk voor allergievrij bouwen, ECARF. Adamasgroep is in Nederland voorloper met deze voor Nederland relatief nieuwe manieren van certificeren. 

BREEAM en GPR zijn van de internationale standaarden de meest bekende certificeringssystemen. Op de voet gevolgd door de WELL die zich – zoals de naam al doet vermoeden – hoofdzakelijk richt op gezondheid en het welzijn van de mens. Wat opvalt is dat bij alle systemen het vooral over het gebouw zelf gaat, het ontwikkelingsgebied doet hier niet mee. Als je nagaat dat wereldwijd rond de € 50,- euro per m² wordt ingezet voor duurzame ontwikkeling, zou het logisch zijn dat het gebied waarin deze duurzame ontwikkelingen staan op dezelfde manier worden beoordeeld. Toch ontbreekt dit nog te vaak bij vragen uit de markt. Een duurzame ontwikkeling van gebouwen én gebieden kan een hele belangrijke bijdrage leveren aan de toekomst van onze steden en kinderen, maar ook aan de leefomgeving en biodiversiteit van vandaag.

DGNB-certificeringssysteem

DGNB is een duurzaamheidscertificaat voor duurzame gebouwen en gebieden. Het certificaat biedt een hoge mate van flexibiliteit en daarmee kan het DGNB-certificeringssysteem precies worden afgestemd op de verschillende gebruiksmogelijkheden van de aanwezige gebouwen en zelfs op landspecifieke eisen.

DGNB International is dan ook een wereldspeler als het gaat om de beoordeling van een gebiedsontwikkeling. Het duurzaamheidscertificaat wordt naast Duitsland ingezet in Oostenrijk, Zwitserland, Polen, Tsjechië, Denemarken, Spanje en nog 30 andere Europese landen. Buiten Europa wordt het in Azië en Amerika gebruikt. Ook in Nederland kan DGNB vele voordelen bieden. Vooral door haar pragmatische aanpak en de opname van de taxonomie in haar beoordeling, in lijn met de Europese verordening EU-taxonomie voor duurzame activiteiten. Deze verordening bevat een classificatiesysteem voor ecologisch duurzame investeringen in het kader van de Europese Green Deal.

Alle criteria in het DGNB-certificeringsschema volgen een vaste puntenscore, net als bij de vergelijkbare duurzaamheidscertificeringen. Zo is het mogelijk om te berekenen hoe verschillende beslissingen materiaalkeuzes voor en tijdens het bouwproces van invloed zijn op het uiteindelijke niveau van certificering. De beoordelingen zijn altijd gebaseerd op de gehele levenscyclus van een gebouw. Op basis van de hoeveelheid prestatie-eisen waaraan wordt voldaan, kent de DGNB het DGNB-certificaat toe in zilver, goud of platina.

ECARF

Bij het goed inrichten van een groene leefomgeving is het kiezen van de juiste soorten bomen, struiken en vaste planten essentieel. Allergieën zijn wereldwijd de meest voorkomende chronische ziekte, ongeveer 30% van de mensen heeft er last van. In Nederland alleen heb je het dan al over meer dan 5 miljoen mensen. Je kunt dus niet zomaar een willekeurige boom of plant neerzetten. Als je er niet goed over nadenkt, creëer je onbedoeld een ongezonde omgeving. Tot nu toe was allergievrij bouwen niet echt een thema in de bouwwereld, maar dat moet echt veranderen. Gezonde gebouwen zorgen voor hogere productiviteit, meer werkplezier en creativiteit en een lager ziekteverzuim. Het loont dus om de juiste keuzes te maken voor je gebouw.

Hiervoor heeft de Allergy Friendly Building Alliance (AFBA) het ECARF-keurmerk ontwikkeld om te komen tot allergievriendelijke huisvesting.

Adamasgroep als DGNB Consultant International en ECARF-adviseur

Adamasgroep is onlangs toegetreden tot de DGNB Consultancy groep. Met dit erkende systeem kunnen we de duurzaamheid beoordelen, zowel op gebouw- als gebiedsniveau. Daarnaast adviseren wij u over de meerwaarde voor uw ontwikkeling en hoe dit het beste kan worden uitgevoerd.

Ook heeft Adamasgroep als eerste in Nederland een aantal geaccrediteerde ECARF-adviseurs in huis. De adviseur treedt op als schakel tussen de opdrachtgever, het projectteam en de AFBA.

Meer weten? Neem dan contact met ons op www.adamasgroep.nl of 026 4461 222

Contact

"*" geeft vereiste velden aan

Dit vindt u misschien ook interessant ..

Adamasgroep is er trots op om als UNICEF Business Buddie haar steentje bij te dragen aan het unieke en innovatieve programma in Ivoorkust: ’Plastic afval: bouwstenen voor de toekomst’. In dec
Duurzaamheid is voor zowel consumenten als organisaties een steeds belangrijker onderwerp. Als organisatie blijft Adamasgroep zich ontwikkelen op dit gebeid, zodat wij onze klanten zo goed mo
Vanaf de jaren ’60 groeit het besef dat naast het belang van financieel economische resultaten, ook transparantie, sociale belangen en het milieu mee moeten wegen in het nemen van belangrij

Samen bouwen aan een gezonde, duurzame en circulaire toekomst?