Bouwen op deze manier betekent dat er op een onafhankelijke manier – beoordeelt en vergeleken met een internationale standaard – gecontroleerd wordt of dit op een correcte manier wordt gedaan. Verschillende duurzaamheidscertificaten zijn al bekend in Nederland. Nu treedt een internationaal gerenommeerde speler met een internationaal marktaandeel van 14% toe tot de Nederlandse markt: DGNB. DGNB staat voor ‘Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen’ (ofwel de Duitse Raad voor Duurzaam Bouwen). Adamasgroep is in Nederland voorloper met dit voor Nederland relatief nieuwe manier van certificeren en hier als één van de eerste bij.
Gebiedsontwikkeling
BREEAM en GPR zijn van de internationale standaarden de meest bekende certificeringssystemen. Op de voet gevolgd door de WELL die zich – zoals de naam al doet vermoeden – hoofdzakelijk richt op gezondheid en het welzijn van de mens. Wat opvalt is dat bij alle systemen het vooral over het gebouw zelf gaat. Het ontwikkelingsgebied doet hier dus blijkbaar niet mee. Als je nagaat dat wereldwijd rond de € 50,- euro per m² wordt ingezet in duurzame ontwikkeling, zou het logisch zijn dat het gebied waarin deze duurzame ontwikkelingen staan op dezelfde manier worden beoordeeld? Toch ontbreekt dit nog te vaak bij vragen uit de markt. Onbekend maakt hier onbemind en daarom is er nog een wereld in te winnen. Een duurzame ontwikkeling van gebouwen én gebieden kan weleens een hele belangrijke bijdrage leveren aan de toekomst van onze steden en kinderen, maar ook aan de leefomgeving en biodiversiteit van vandaag.
Naast BREEAM, LEED en GPR is er nu ook de DGNB die een module voor gebiedsontwikkeling beschikbaar heeft. Het DGNB-certificeringssysteem bevat alle belangrijke onderdelen van duurzaam ontwikkelen waaronder de milieutechnische-, economische-, sociaal-culturele- en technologische aspecten en bouwspecifieke managementprocessen.
DGNB-certificeringssysteem
DGNB is een duurzaamheidscertificaat voor duurzame gebouwen en gebieden. Het certificaat biedt een hoge mate van flexibiliteit en daarmee kan het DGNB-certificeringssysteem precies worden afgestemd op de verschillende gebruiksmogelijkheden van de aanwezige gebouwen en zelfs op land specifieke eisen.
DGNB is dan ook een veel ingezet en Internationaal systeem met maar liefst 14% marktaandeel in alle internationale projecten. DGNB International is dan ook volop in the run als wereldspeler op de beoordeling van een gebiedsontwikkeling. Het duurzaamheidscertificaat wordt in Europa naast Duitsland ingezet in Oostenrijk, Zwitserland, Polen, Tsjechië, Denemarken, Spanje en nog 30 andere Europese landen. Ook in Azië en Amerika wordt het gebruikt. In Nederland helaas nog niet en dat terwijl DGNB vele voordelen zou kunnen bieden. Vooral door haar pragmatische aanpak en de opname van de taxonomie in haar beoordeling en in lijn met de Europese verordening EU-taxonomie voor duurzame activiteiten. Deze verordening bevat een classificatiesysteem voor ecologisch duurzame investeringen in het kader van de Europese Green Deal.
Zilver, goud en platina
Alle criteria in het DGNB-certificeringsschema volgen een vaste puntenscore – net als bij de vergelijkbare duurzaamheidscertificeringen -. Zo is het mogelijk om te berekenen hoe verschillende beslissingen materiaalkeuzes voor en tijdens het bouwproces van invloed zijn op het uiteindelijke niveau van certificering. De beoordelingen zijn altijd gebaseerd op de gehele levenscyclus van een gebouw. Op basis van de hoeveelheid prestatie-eisen waaraan wordt voldaan, kent de DGNB het DGNB-certificaat toe in zilver, goud of platina.
Adamasgroep als DGNB Consultant International
Adamasgroep is onlangs toegetreden tot de DGNB Consultancy groep. Wij kunnen – zowel op gebouw- als gebiedsniveau – met dit erkende systeem onafhankelijk beoordelen. Ook adviseren wij u over de meerwaarde voor uw ontwikkeling en hoe dit het beste kan worden uitgevoerd. Op dit moment loopt er ook een aanvraag om DGNB op te nemen in de MIA. Meer weten? Neem dan contact met ons op.